![](/media/lib/92/n-slonie-af82db2f3f0718e60b6f35b461f91e8f.jpg)
Chronicznie zestresowane słonie chodzą po mniejszym obszarze
24 lutego 2012, 06:50Pod wpływem stresu sytuacyjnego i zachodzącej na tym podłożu reakcji hormonalnej słonie mogą, jak wszystkie inne zwierzęta, wziąć nogi za pas albo zacząć walczyć. Co jednak ze stresem przewlekłym i jego wpływem na zachowanie: czy zmienia on wzorzec przestrzennego wykorzystania terenu (hipoteza ucieczki przestrzennej), czy są to raczej zmiany dotyczące czasu użytkowania (hipoteza ucieczki czasowej)?
![](/media/lib/114/n-wieprzowina-c31242b007d54905b06957e892b28b6e.jpg)
Geny odpowiadają za niechęć do wieprzowiny
4 maja 2012, 10:53Za niechęć niektórych ludzi do wieprzowiny mogą odpowiadać geny, które zwiększają ich wrażliwość na zapach tego mięsa.
![](/media/lib/96/n-zuckerberg-96b26eee0b008b5ab7f0f706d109f402.jpg)
Facebook traci
6 sierpnia 2012, 09:12Gwiazda Facebooka wydaje się przygasać. Przynajmniej w oczach inwestorów. Ciągły spadek ceny akcji spowodował, że w TIME Magazine pojawiło się pytanie, czy Zuckerber powinien zrezygnować z prowadzenia firmy
![](/media/lib/140/n-jajo-ba553d17f7d2871b8da7052f8faefff3.jpg)
"Eliksir młodości" zmniejszy częstotliwość wad wrodzonych i poronień
27 listopada 2012, 07:20Dr Johné Liu z Uniwersytetu w Ottawie odkrył coś, co można uznać za eliksir młodości dla komórek jajowych. Badacz dywaguje, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, w przyszłości starające się o dziecko kobiety, które zbliżają się do czterdziestki bądź już ją przekroczyły, mogłyby zażywać suplementy lub pić wodny roztwór putrescyny.
![](/media/lib/142/n-sery-349832abdf0fff5226ecc6d3bd625682.jpg)
Pacjentki jedzące więcej tłustego nabiału częściej umierają na raka piersi
19 marca 2013, 12:34Duże ilości wysokotłuszczowego nabiału zwiększają ryzyko zgonu u pacjentek z rakiem sutka.
![](/media/lib/166/n-optycznyprzelacznik-0c137363ea810bff0b89fe57752651ae.jpg)
Foton wyłącza światło
5 lipca 2013, 18:40Z najnowszego numeru Science dowiadujemy się, że badacze z MIT-u, Uniwersytetu Harvarda oraz Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego skonstruowali optyczny przełącznik kontrolowany przez pojedynczy foton. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu pisaliśmy, że z idealną sytuacją mielibyśmy do czynienia, gdyby za pomocą jednego fotonu udało się sterowac przepływem światła. Teraz ta idealna sytuacja staje się rzeczywistością.
![](/media/lib/177/n-wozek-inwalidzki-6ec88d9ecba4a3db897a4a9a85464c40.jpg)
Technologia wyrywa z okowów zespołu zamknięcia
17 października 2013, 12:20Dzięki technologii pacjenci z zespołem zamknięcia (ang. Locked-In Syndrome, LIS), będącym skutkiem uszkodzenia pnia mózgu, są w stanie odzyskać pewną część niezależności - komunikować się z otoczeniem i kierować wózkiem inwalidzkim.
![](/media/lib/88/n-mozg-c045d3190df57406542445dba858595e.jpg)
Mózgi autyków generują w spoczynku więcej informacji
3 lutego 2014, 10:06Mózgi autystycznych dzieci generują w stanie spoczynku więcej informacji - średnio o 42%. Naukowcy z Case Western Reserve University i Uniwersytetu w Toronto uważają, że można w ten sposób wyjaśnić wycofanie do własnego wewnętrznego świata, jakie obserwuje się u autyków.
![](/media/lib/105/n-wino-f91ae5e1411d5ee4506120a35cc58577.jpg)
Resweratrol - 'ofiara' przesadnej reklamy?
13 maja 2014, 09:57Włosi na diecie obfitującej w resweratrol nie żyją wcale dłużej od osób, które spożywają mniej tego przeciwutleniacza. Nie różnią się też od nich prawdopodobieństwem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów.
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/135/n-1193329538_100344-49aabf3acd5ba21a487f4e85420cf23d.jpeg)
W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm
5 września 2014, 06:45Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.